dimarts, 13 de novembre del 2012

Collsacabra - La Crònica



El passat diumenge 4 de Novembre, 13 bandolers vam sortir de Sant Feliu Sasserra direcció al Santuari de la Mare de Déu de Cabrera, al cor del Cabrerés. A les 8 i 10 minuts del matí, després dels 10 minuts de rigor per esperar als menys puntuals, pugem els cotxes i emprenem el camí cap Sant Julià de Cabrera.Al cap d’una horeta i poc de camí, arribem al punt de partida de la ruta, a un quilòmetre escàs de Sant Julià.
Ja a peu, comencem a pujar suaument per la pista cap a Sant Julià de Cabrera, església romànica del segle XI que conforma una entitat municipal de Santa Maria de Corcó. Continuem pista amunt, enquitranada en tot aquest tram, fins al collet de Sant Julià, on prenem la pista que baixa cap a l’esquerra. Aquí el recorregut comença a fer-se molt agradable, ja que ens endinsem en una fageda amb uns colors especialment bonics en aquesta època de l’any. Seguim per la pista i anem voltejant, amb un desnivell molt suau, el cingle de Cabrera, travessant  el Coll de la Freixeneda i el Port de la Faja, i a voltejant el cingle de Cabrera.

 Al cap d’una hora i quart de camí molt còmode, ens plantem al davant de les 400 escales que ens portaran al santuari. Fins aquí el camí ha estat molt planer, el que ha permès que tot el grup caminés junt durant tot el recorregut, i que sortissin noves propostes per futures excursions dels Bandolers. Després de descansar uns minutets al peu de les escales, gaudint de les vistes magnífiques de la Plana de Vic, dels cromatismes dels boscos caducifolis propers i de l’espectacularitat del cingle vist des dels seus peus, comencem a pujar les escales. Cada cop les vistes són més àmplies i espectaculars, però la boira ja ens deixa entreveure que les vistes s’acabaran aviat. Al cap d’uns 15 minuts de pujada arribem al Santuari de la Mare de Déu de Cabrera. Aprofitem per esmorzar i fer un cafè al restaurant del santuari, i malgrat que la boira no ens deixa assaborir el paisatge com es mereix, gaudim d’un merescut descans. 




Al cap de mitja hora llarga de menjar, visites al santuari, cafès i fotos de rigor, reprenem la ruta cap al cim de Cabrera, a 5 minuts del santuari. El recorregut és planer i espectacular, ja que aquí el cingle té pocs metres d’ample amb precipicis a banda i banda. Arribats al cim, comencem el camí de baixada per la cara NO del cingle, a través de fagedes i pendents força pronunciats, que provoquen més d’una relliscada. Durant tota la baixada el camí és molt agradable, i diversos ferros, ganxos i passamans ajuden a salvar els trams més complicats. 

 
Després d’una horeta de baixada en ziga-zaga a través del cingle per pendents fortes,arribem al prat del costat de l’església de Sant Julià, on desfem el camí per arribar al punt de sortida.
Malgrat la desconfiança d’alguns cap als guies d’aquesta sortida, al cap de gairebé 4 hores d’haver sortit, arribem de nou als cotxes sense haver-nos perdut. Tot un èxit, tant pel que fa a la gent, com pel recorregut, com pel dia. 





Fins a la pròxima,
CE Bandolers

divendres, 26 d’octubre del 2012

Cabrera



Collsacabra – Mare de Déu de Cabrera                

Per Font de Cabrera, St Julià de Cabrera, Collet de St Julià, Coll de Freixeneda, Port de la Faja, Santuari de la Mare de Déu de Cabrera i Cap del Pla del Prat

 ·         Fitxa tècnica
Data:
4 de novembre de 2012
Situació:
Collsacabra (o Cabrerés) – Osona
Punt de partida:
Font de Cabrera (prop de Sant Julià de Cabrera)
Horari:
Unes 4 hores
Distància:
Cap a 10,5 km
Pujada acumulada:
445 m.
Dificultat:
Mitjana-Baixa

·         Accés
Amb vehicles particulars fins a la Font de Cabrera. Cal passar per Santa Maria de Corcó, i prendre la pista de Cantonigrós a St Julià de Cabrera. Temps aproximat del trajecte: 1h 10 min

·         Itinerari
Font de Cabrera
885 m
Sant Julià de Cabrera
945 m
Collet de Sant Julià
975 m
Coll de la Freixeneda
1065 m
Port de la Faja
1100 m
Peu de les escales de Cabrera
1170 m
Mare de Déu de Cabrera
1295 m
Cap del Pla del Prat
1316 m
Sant Julià de Cabrera
945 m
Font de Cabrera
885 m


·         Observacions
Recorregut senzill i agradable per la serra de Cabrera (silueta fàcilment identificable des de la Plana de Vic), que ens portarà al Santuari de la Mare de Déu de Cabrera, situat en un cingle a gairebé 1300 m d’alçada. Si el dia acompanya podrem gaudir d’unes vistes extraordinaries de la plana de Vic i la Garrotxa. L’itinerari transcorre per boscos caducifòlis, que a la tardor, s’omplen de cromatismes molt atractius.
Des d’un punt de vista estrictament tècnic el recorregut és senzill i no ofereix cap dificultat, només cal tenir present que en alguns trams, especialment de baixada, el pendent és accentuat i que a la baixada haurem d'anar en compte de no relliscar, sobretot si el terra està humit.

Què cal portar:

  • Motxilla còmoda, per dur el pes ben repartit.
  • Calçat adequat a camins de muntanya.
  • Esmorzar, begudes ...
  • És recomanable dur un impermeable així com roba d'abric adequada a l'època.
  • Per als qui pateixen a les baixades pronunciades, va molt bé un bastó -millor dos- per fer més segur el pas i no fer patir tant els genolls.

Comptem finalitzar l’excursió abans de les dues.



dijous, 13 de setembre del 2012

Pica d'Estats - La crònica

per Marta Alsina
   
D'ençà que Mossèn Cinto Verdaguer la va coronar per primera vegada l'any 1883, la Pica d'Estats, sostre de la comarca del Pallars Sobirà i la muntanya més alta de Catalunya, és un cim que qualsevol excursionista català vol tenir en el seu currículum. És per això que l'expedició organitzada pel Club Excursionista Bandolers va ser un èxit de convocatòria i el dissabte 25 d'agost, a les 10 del matí, vint-i-set aventurers sortim de Sant Feliu Sasserra en direcció a l'Arièja, amb l'objectiu d'emular els passos del poeta i conquerir el sostre del país.

Malgrat tractar-se del cim més alt de Catalunya, l'abordarem des de terres occitanes, ja que per aquest vessant, un refugi a mig camí ens permetrà dividir l'ascens en dues etapes i fer-lo més assequible. Així doncs, ens dirigim cap al petit poblet de Marc i cap a la vall de l'Artigue, on deixarem els vehicles i emprendrem el camí d'ascens, cap a les tres de la tarda i després d'haver agafat forces tot dinant. Tenim més de mil metres de desnivell per davant.
Comencem a caminar, endinsant-nos pel mig d'una magnífica fageda i ben aviat una primera pujada trencarà ja el grup. Al capdavant, els deixebles de Kilian Jornet comencen una frenètica cursa contra el rellotge i ja no els tornarem a veure fins al refugi. La resta anem fent, al nostre ritme, mesurant les forçes, ja que la pujada és bastant costeruda, amb un pendent molt regular i accentuat. A més a més, tot i que el cel està ben ennuvolat i amenaça pluja, dins del bosc hi fa una calor enganxosa que ens fa suar de valent.
La zona de bosc s'acaba als 1.650 metres, just en arribar a una borda de pastors, la cabana de Nouzère. Allí el camí es bifurca en dos itineraris d'ascens, dels quals utilitzarem el de la dreta, la pujada tradicional i més directa. A partir d'aquest punt, la boira ens comença a engolir i en alguns moments ens fa anar gairebé a cegues. Sort que el camí està molt ben marcat i no hi ha cingles perillosos. De cop i volta, al capdamunt d'un repetjó, apareix completament desdibuixada per la boira, la silueta del refugi, un edifici de formes futuristes, molt trencador, al peu de l'estany de Pinet, en el qual dos valents i desafiants excursionistes francesos s'estan banyant en aquests moments.
Són prop de les sis de la tarda i el grup, ja reunit de nou, ens instal·lem i ens posem apunt per al sopar que, en aquestes terres, es serveix ben d'hora, a les set de la tarda. El menjar és abundant i consistent i el tracte, molt correcte. A més, havent sopat, en Patrick, un dels guardes anima la sobretaula amb guitarra i cançons, que s'allarguen fins més enllà de les deu del vespre, quan la majoria ja ens hem retirat a dormir, donat que l'endemà caldrà matinar molt.

El diumenge a les sis del matí, tothom ja és de peus a terra. Esmorzem al refugi mentre comença a clarejar. La boira encara ens embolcalla, però tot apunta que, a les alçades, farà un dia esplèndid. A les set del matí, emprenem la marxa. Ens esperen mil metres més de desnivell, que alguns ens prenem amb calma i altres devoren a gran velocitat. Un cop més, el grup es trenca al poc de començar.
Ben aviat superem la cota de boira i lluu el sol en un cel ben net de núvols. Després d'un primer tram de camí força planer, per terreny rocallós, que ens porta fins a les envistes de l'estany d'Estats, ens desviem a l'esquerra i comencem a pujar de valent, per una tartera que ens porta fins al peu de l'estany de Montcalm, ben encaixonat entre altíssimes parets granítiques. A partir d'aquí, el camí es desvia cap a la dreta, per un tram ben aspre i feixuc, que ens fa guanyar altura ràpidament. Arribem a un petit estanyol gelat, del qual a la baixada comprovarem la resistència, i ben aviat veiem ja els contorns de la Pica i els altres cims del massís, amb el Montcalm en primer terme. A dalt es veuen alguns puntets en moviment. Segurament algun bandoler apressat ja hi deu ser.
En aquest punt, s'incorpora per la dreta el camí que ve del Port de Sotllo i de la Vallferrera, via utilitzada pels que volen fer el cim des de territori català. Continuem pujant i pujant sense parar! Hi ha un corriol que va directe i en diagonal cap al cim, però nosaltres prenem el camí de la carena, que és de més bon fer. Això no vol dir, però, que no sigui ben costerut i feixuc. I és que, superats els 3.000 metres d'alçada, tot pesa i costa d'arrossegar. Tot zigzaguejant, arribem al coll de Riufred, als peus del Montcalm. Seria el moment de pujar-hi, però ho desestimem, perquè la primera part de l'expedició ja deu estar tipa d'esperar-nos. Girem a la dreta i encarem per fi el camí del cim, al qual arribarem, tot passant pel collet que el separa del Pic de Verdaguer, poc més de tres hores deprés d'haver sortit del refugi. No està gens malament, per ser els més lents del grup!
Al cim ens espera la resta de gent, a punt per fer-se la fotografia de rigor. I acte seguit, gairebé tothom desapareix a tot córrer. L'ambient, malgrat el sol, és fred, però tot i així, ens prenem uns instants per gaudir de la panoràmica. I és que som al sostre de Catalunya i això no es pot dir cada dia! La vista és esplèndida. Al vessant català, completament net de núvols, gairebé podem abraçar els cims més propers, com el Sotllo, el Baborte o el Monteixo, mentre en segon terme, a la riba de l'estany de Certascan, fins i tot entrelluquem la silueta blanca del refugi i a l'horitzó, es retalla el massís de la Maladeta, amb un Aneto tristament orfe de neu.
En canvi, al vessant francès, la boira s'ha fet mestressa del paisatge i una espessa capa de cotó fluix, de la qual emergeixen només algunes roques grises, ho cobreix tot.
Desfem part del camí fins al collet, mengem una mica per recuperar forçes i aprofitem per pujar al Pic de Verdaguer que, amb només cinc minuts, ens permet apuntar-nos un altre tres mil i amb els seus 3.129 metres, és el segon cim més elevat del país. Així que, poca broma! Mentrestant, la resta del grup s'ha dividit en dos: uns quants pugen al Montcalm i la resta emprenen ja la baixada. Aquests últims, en el punt on el camí coincideix amb el que porta a la Vallferrera, es confonen de direcció i quan se n'adonen, han de rectificar tot tirant pel dret. Afortunadament la confusió no té més conseqüències.
Nosaltres anem baixant amb calma, tot seguint les fites, algunes de les quals semblen veritables obres d'art, i poc abans de les dues del migdia arribem de nou al refugi, on ja ens esperen per dinar. I havent dinat, tothom es llença ràpidament cap avall! La majoria refan el camí de pujada però uns quants prenem una altra opció: agafem el corriol que fan servir habitualment les mules per pujar les provisions al refugi i que és de més bon fer. El sender, amb vista panoràmica durant tot el seu recorregut, passa pel costat de l'estany Sourd i enllaça amb l'altre camí just a l'entrada del bosc, al costat de la cabana de Nouzère. El tram de bosc és fresc i agradable, tot i que estem ja ben cansats dels gairebé 2.000 metres de baixada. Així que, en arribar a l'aparcament, prop de les 6 de la tarda, agraïm enormement poder treure'ns les botes i buscar un bar on fer una bona cervesa per celebrar-ho. Objectiu complert!

dimarts, 31 de juliol del 2012

Pica d'Estats

Des de l'Artigue (Alt Arièja) pel refugi de Pinet i els estanys d'Estats i de Montcalm
· Fitxa tècnica
  • Data: 25 i 26 d'agost de 2012
  • Situació: Alt Arièja / Parc Natural de l'Alt Pirineu - Arièja / Pallars Sobirà
  • Punt de partida: Aparcament de l'Artigue, 1.215 m.
  • Horari: 3 hores el dissabte i 8 hores el diumenge (3 d'ascens i 5 de descens)
  • Distància: Uns 21 kms
  • Desnivell: 2.000 m.
  • Dificultat: Alta
  • Recorregut: Per corriols de muntanya.
· Accés
Amb vehicles particulars fins a l’aparcament de l’Artigue.
Temps aproximat del trajecte: 3h. Sortirem dissabte al matí per poder començar a
caminar entre les 4 i les 5 de la tarda. La setmana abans concretarem l'hora exacta de
sortida.
· Itinerari
  • Aparcament de l'Artigue 1.215 m.
  • Orris de Nouzère 1.690 m.
  • Refugi de Pinet 2.246 m.
  • Estany de Montcalm 2.557 m.
  • Coll de la Cometa 2.905 m.
  • Coll de Riufred 2.978 m.
  • Pica d'Estats 3.143 m.
  • Refugi de Pinet 2.246 m.
  • Aparcament de l'Artigue 1.215 m.
· Observacions
Recorregut d’alta muntanya al sostre de Catalunya des de la vessant nord. L'itinerari, via normal pels francesos, permet assolir el cim d'una manera còmode en 2 etapes fent nit al refugi de Pinet.
Qualifiquem l’excursió amb dificultat alta considerant l’important desnivell acumulat a superar, l’horari necessari per realitzar el recorregut i tenint en compte que el camí a seguir es desenvolupa per terrenys pedregosos. Des d’un punt de vista estrictament tècnic el recorregut és senzill i no ofereix cap dificultat.
Què cal portar:
  • Motxilla còmoda, per dur el pes ben repartit.
  • Calçat adequat a camins de muntanya, adaptat a terrenys pedregosos.
  • Gorra o barret i protecció solar.
  • Quelcom per menjar durant el trajecte, aigua ... al refugi soparem el dissabte, el diumenge esmorzarem abans de sortir i dinarem ja de baixada.
  • És recomanable dur un impermeable i/o alguna peça d’abric.
  • Per als qui pateixen a les baixades pronunciades, va molt bé un bastó -millor dos perfer més segur el pas i no fer patir tant els genolls.
  • Sac de dormir.
Un cop finalitzada l'excursió retornarem a casa calculant arribar al poble cap al vespre.


dilluns, 30 d’abril del 2012

GR 92 Portbou - El Port de la Selva

Crònica d'Iñaki Escudero


Organitzada pel CE Bandolers de SantFeliu Sasserra, vam anar dissabte passat (dia 21) a fer una caminada ideal per aquesta època de l'any: un tram del GR-92, camí de ronda, que recorre el litoral català.
Ideal per aquesta època perquè ens evitem la calor de l'estiu, però podent gaudir de la, a priori, bona climatologia de la primavera vora el mar. Vam organitzar aquesta sortida amb la idea de continuar, en edicions posteriors, avançant per aquest GR-92 i anar recorrent el litoral català de nord a sud.


El primer tram el vam iniciar a Portbou. La idea era arribar fins a Cadaqués (uns 32km), però segurament se'ns hagués allargat massa, i alguns excursionistes no podien arriscar-se a que el clàssic (Barça-Madrid) els enxampés voltant per terres llunyanes. Així doncs, es va decidir escurçar la sortida i acabar-la al Port de la Selva. La decisió no va ser del tot dolenta (i no parlo del derbi). Els 19 km de distància van ser prou significatius com perquè els més caminadors tinguessin una bona distància, com perquè els que ho són menys poguessin fer l'excursió. Al final vam ser una bona colla (unes 30 persones).
Vam quedar a Vic a les 6:30h. De fet, de Vic només hi anàvem l'Esti i jo. El bus, que venia de Sant Feliu Sasserra, ens va recollir 1/4 més tard de l'hora prevista. Vam tenir dues hores i mitja de viatge fins a Portbou, en arribar alguns vam fer un petit mossec i cap a les 9:30h començàvem a caminar.
El dia era bo. Alguns nuvolots que tenien pinta de marxar i poca tramuntana. El més dur de l'excursió (uns 400m de desnivell total acumulat) es trobava precisament al inici. Portbou es troba enclotat entre turons i el GR no segueix, en aquest tram, la costa sinó que s'enfila per travessar a l'altra banda per l'interior. Són gairebé 200m de desnivell que fan trencar la suor ben ràpidament.

Un cop superat aquest desnivell, Portbou va quedar enrere, molt abaix, petit i dominat pel seu port i la seva estació de tren. Ara ens tocava tornar a baixar els 200m de desnivell fins a tornar a tocar el mar a Colera. Aquí ens vam aturar una miqueta a recuperar forces i fer un petit mossec. Els núvols havien marxat i, tot i que la part més escarpada de la sortida ja l'havien feta, encara ens quedava molta distància per recórrer.


A partir de Colera el GR ja va seguir molt més arrambat a la línia del mar, seguint diferents cales i platges. El mar estava en gairebé calma total, venien ganes de ficar-s'hi... Tota aquesta part va ser la més "salvatge" de l'excursió.

A partir d'aquí, vam entrar a la zona de Grifeu i després Llança (més o menys a mitja excursió). El paisatge es va anar omplint de petites urbanitzacions i el camí es va anar fent més "urbà". El cansament començava a fer acte de presència, ja portàvem més de 10 km de camí i la calor començava a fer-se notar.

Vam travessar Llança pel seu passeig marítim i vam continuar camí direcció el Port de la Selva. Semblaria que havia de faltar poc, però encara teníem 8 km pel davant.
A la entrada al terme municipal de El Port de la Selva, el camí de Ronda va adquirir un plus de luxe. Podíem dir que bona part del camí el vam fer per una calçada "enrajolada". Urbanitzacions noves... En fi, que hi ha (o va haver-hi en el seu dia) diner.


Semblava que ja havíem de tenir a tocar el destí, però a la que vam arribar al far, vam poder comprovar que encara havíem de vorejar tota la badia del Port de la Selva. Tot aquest tram havia estat relativament còmode, el més planer de l'excursió, però entre els quilòmetres acumulats, el sol, i la manca d'entrenament, les cames començaven a pesar una mica.

Per fi, arribàvem al Port de la Selva al voltant de 3/4 de 3 de la tarda. Més de 5h de caminada, i uns 19 km. Cansats, amb sed, però a punt de gaudir del sabor i la frescor d'una cervesa a tocar del mar...

dimarts, 10 d’abril del 2012

Portbou - el Port de la Selva




Pel coll del Frare, Colera, coll de Sant Antoni, platja de Garbet, platja de Grifeu, Llançà, platja de la Farella, platja del Cau del Llop, punta de s'Arenella i badia del Port de la Selva


·         Fitxa tècnica
Data:
21 d'abril de 2012
Situació:
Costa Brava – Alt Empordà
Punt de partida:
Portbou, 0 m.
Horari:
Unes cinc hores
Distància:
18 kms
Desnivell:
420 m.
Dificultat:
Baixa
Recorregut:
Per pistes i corriols (camí de ronda). Inevitablement també passarem per trams urbanitzats.

·         Accés
Amb autobús fins al punt d'inici del recorregut. Temps aproximat del trajecte: 2,5 h.
L'autobús ens recollirà al Port de la Selva per retornar a casa.

·         Itinerari
Portbou
0 kms.
Coll del Frare
1,17 kms.
Colera
3,56 kms.
Coll de Sant Antoni
4,41 kms.
Platja de Garbet
5,10 kms.
Platja de Grifeu
7,40kms.
Llançà
10 kms.
Platja de la Farella
10,85 kms.
Platja del Cau del Llop
11,55 kms.
Punta de s'Arenella
14,34 kms.
Platja Port de la Vall
15,55 kms.
el Port de la Selva
18 kms.

·         Observacions
Amb aquest itinerari iniciem el sender del Mediterrani des del seu extrem nord. En tot moment el camí seguirà les marques blanques i vermelles del GR 92. El traçat d'aquest sender segueix tot el litoral català, mostrant la diversitat de cales, platges i paisatges mediterranis, així com les serres litorals.

Des d’un punt de vista estrictament tècnic el recorregut és senzill i per persones habituades a caminar per muntanya no ofereix cap dificultat.
Què cal portar:
  • Motxilla còmoda, per dur el pes ben repartit.
  • Calçat lleuger, flexible, sòlid i resistent. 
  • Esmorzar, begudes ... podem portar-nos el dinar o bé menjar alguna cosa a l'arribar al Port de la Selva en algun dels establiments de restauració que ofereix la localitat. 
  • És recomanable dur un impermeable així com roba d'abric adequada a l'època. 
  • Tot i que el desnivell és suau, per als qui pateixen a les baixades pronunciades, va molt bé un bastó -millor dos- per fer més segur el pas i no fer patir tant els genolls.
Comptem finalitzar l’excursió entre les dues i les tres. Disposarem de temps lliure suficient per dinar i visitar la població. Sortirem cap a les cinc per tal d'arribar a Sant Feliu abans de les vuit del vespre.